MDM како компанија активна повеќе од 35 години во областа на нерѓосувачки челик и алуминиум. Како таква компанија, тие имаат одлична соработка со огромен број на фирми во повеќе индустрии, а со помош на тоа искуство се експерти во производство и процесирање на механичка опрема за обработка на метал, прехрамбена, процесна, автомобилска, хемиска и фармацевтската индустрија.

Компанијата е основана во 1976 година, кога е основана работилницата на Марко Дралер за обработка и маркетинг на челик отпорен на корозија. Од самиот почеток компанијата ја доби довербата од своите клиенти и беше поканета да работи со фармацевтската компанија Лек на голем број проекти за развој и производство на механичка опрема.

Во текот на 80-тите години компанијата презеде разни проекти за производство и обработка на механичка опрема за пазарите на поранешна Југославија.

Во 1985 година, компанијата ја доби наградата на Фондот Борис Кидриќ за развој на високо комплексна лабораторија и полуиндустриски пилот биореактор со комплетна опрема за мерење и регулација.

Во 90-тите години, компанијата ја ажурираше својата опрема за производство и започна да презема посложени проекти, на пр. производство и инсталирање опрема во фабриката за бои и лакови во боја, и инсталирање производи од не'рѓосувачки челик во фармацевтската фабрика Крка во Ново место.

Во 90-тите години, компанијата доби меѓународна атестација за извршување на работи на заварување. Во 1998 година таа беше една од првите компании во Словенија која исто така се здоби со сертификат ИСО 9001.

Денес, МДМ е компанија која покрај своето производство и услуги е одговорна и за продажба на големо и мало на полупроизводи од не'рѓосувачки челик и производи од алуминиум. Компанијата е позната и како сигурен деловен партнер надвор од Словенија.

Седиштето на МДМ е во Љубљана, каде што се наоѓа и нивниот дистрибутивен центар.